Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 15:45 - 16:00

S61.1 Bijzondere indicaties I: clozapinebehandeling van vroege psychose bij kinderen, eerste psychose bij volwassenen en therapieresistente bipolaire stoornis

Schulte, P.F.J.

Voorzitter(s): D. van Dijk

Locatie(s): Auditorium 1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Psychiaters kennen de indicatie ‘therapieresistente schizofrenie’ voor schizofrenie goed. Andere (vaak off-label-) indicaties zijn minder bekend.

 

DOEL

Informeren over de bijzondere werkzaamheid van clozapine bij therapieresistente schizofrenie van kinderen en eerstepsychosepatiënten en bij therapieresistente bipolaire stoornis.

 

METHODEN

Literatuursearch en samenvatting van de relevante onderzoeken.

 

RESULTATEN

Bij kinderen met therapieresistente schizofrenie is de werking van clozapine in elk gerandomiseerd onderzoek superieur boven haloperidol en olanzapine. 

Bij behandel-naïeve patiënten met eerste psychose in het kader van schizofrenie bleek in een Chinees onderzoek dat clozapine na een jaar en ook na follow-up van 9 jaar weinig voordelen heeftboven chloorpormazine . Een ander gerandomiseerd onderzoek uit China met dezelfde doelgroep toont echter al na een jaar meer lipiden- en insulineafwijkingen in de clozapinegroep. Bij behandeling van patiënten met een eerste psychose is de kans op respons bij het eerste antipsychoticum 75 procent; voor de non-responders die vervolgens met een tweede antipsychoticum worden behandeld, is de kans op respons nog slechts 17 procent. Als de non-responders van de tweede trial hierna met clozapine worden behandeld, is het responspercentage opnieuw 75 procent. 

Bij patiënten met een prospectief vastgestelde therapieresistente bipolaire I-stoornis of bipolaire schizoaffectieve stoornis is clozapine in een gerandomiseerd open onderzoek na een jaar op bijna alle uitkomstparameters beter dan ‘behandeling als gewoonlijk’.

 

CONCLUSIE

Clozapine heeft een plaats bij verschillende therapieresistente psychotische stoornissen, maar is geen optie als eerste antipsychoticum bij behandel-naïeve patiënten.

 

LITERATUURVERWIJZING

Schulte PFJ, Cohen D, Bogers JPAM, Dijk D van, Bakker B. A Dutch guideline for the use of clozapine. Australian and New Zealand Journal of Psychiatry 2010; 44: 1055-1056.