Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 15:45 - 16:07

S62.1 Een fenomenologische verkenning van het verschil tussen impulsief, dwangmatig en gewoontegedrag

Luigjes, J.

Voorzitter(s): W. van den Brink

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Binnen de psychiatrie wordt er steeds meer gezocht naar endofenotypen onderliggend aan een stoornis. In deze context wordt veel gesproken over impulsiviteit, dwangmatigheid en gewoontevorming, die als mogelijke endofenotypen bij verschillende stoornissen betrokken zouden zijn. 

In de literatuur is er echter weinig consensus over de definities van deze concepten. Met name dwangmatigheid is een slecht omschreven begrip waar nog geen algemeen geaccepteerde meetinstrumenten voor bestaan. Dwangmatig, impulsief en gewoontegedrag hebben met elkaar gemeen dat ze kunnen leiden tot een gevoel van verlies van controle. Impulsief en dwangmatig gedrag worden vaak tegenover elkaar gezet als twee uitersten van een spectrum, maar sommige studies laten zien dat beide gedragingen vaak in dezelfde stoornissen voorkomen en dit wijst op overeenkomsten tussen de twee. Dwangmatig gedrag en gewoontevorming worden vaak door elkaar gebruikt, met name in de context van verslavingsonderzoek, waarbij onderscheid tussen de twee onduidelijk blijft.

 

DOEL EN METHODEN

Om dwangmatig gedrag te onderzoeken en om het te vergelijken binnen verschillende stoornissen is het belangrijk om tot een duidelijke definitie te komen. Er zullen verschillende aspecten van compulsief gedrag worden besproken, waarin de subjectieve beleving van de persoon wordt meegenomen. Deze aspecten zullen worden uiteengezet tegenover impulsief en gewoontegedrag, om uiteindelijk tot een voorstel te komen over een bruikbare definitie van dwangmatig gedrag.