Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 16:07 - 16:29

S62.2 Een neuropsychologische verkenning van de verschillen tussen impulsief en dwangmatig gedrag

Goudriaan, A.E.

Voorzitter(s): W. van den Brink

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Impulsiviteit en compulsiviteit zijn bruikbare concepten die betrekking hebben op dissocieerbare cognitieve functies; functies die gemedieerd worden door deels verschillende componenten van corticaal-subcorticale hersencircuits. Vanuit historisch perspectief werden impulsiviteit en compulsiviteit gezien als elkaars tegenpolen. Impulsiviteit werd hierbij geassocieerd met risicozoekend gedrag (risk seeking en sensation seeking) terwijl compulsiviteit werd gekenmerkt door risicomijdend gedrag (harm-avoidance). Impulsiviteit en compulsiviteit worden tegenwoordig gezien als aan elkaar verbonden: verbonden door hetzelfde mechanisme van disfunctionele inhibitie van gedachten en gedrag.

 

DOEL EN METHODEN

In deze presentatie zal een overzicht worden gegeven van recent neuropsychologisch onderzoek op het gebied van impulsiviteit en compulsiviteit, door stil te staan bij taken die verschillende aspecten meten van impulsiviteit (responsinhibitie; ontremd motivationeel gedrag; gerichtheid op onmiddellijke beloning; impulsieve keuzes) en van compulsiviteit (cognitieve flexibiliteit in reactie op veranderingen in contingenties – probabilistic reversal learning; taak- of aandachtsflexibiliteit – task-/attentional set shifting; aandachtsbias en aandachts-disengagement – interferentietaken met stoornisspecifieke inhoud).

 

RESULTATEN EN CONCLUSIE

De prognostische rol van impulsiviteit en compulsiviteit voor het behandelresultaat bij verslavingsproblematiek en bij OCD wordt besproken. Tot slot wordt ingegaan op mogelijkheden van onderzoek naar neurofysiologische mechanismen om zo, onder andere via personalized medicine, de behandelrespons te beïnvloeden en verbeteren.