Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 16:29 - 16:51

S62.3 De neurobiologie van gewoontegedrag: een fMRI-studie

Sjoerds, Z.

Voorzitter(s): W. van den Brink

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Een gezonde balans tussen flexibel en repetitief gedrag is noodzakelijk voor optimaal functioneren. Doelgericht gedrag is flexibel en voordelig in de meeste situaties, maar om een bepaald doel te bereiken is verhoogde aandacht noodzakelijk. Aan de andere kant hebben vaste routines en gewoontes het voordeel dat aandacht vrijgemaakt kan worden voor andere beslissingsprocessen. Gewoonten zijn echter zeer inflexibel en moeilijk af te leren. 

In een aantal psychiatrische aandoeningen is de balans tussen doelgericht gedrag en gewoontegedrag verstoord. Dierstudies tonen aan dat dit het geval is bij verslaving; naarmate de verslaving langer duurt, wordt het middelengebruik meer een gewoonte. Deze verschuiving naar gewoontegedrag gaat gepaard met een verhoogde betrokkenheid van gewoontegerelateerde gebieden in het brein. 

 

DOEL EN METHODEN

Dit is nog niet direct aangetoond bij mensen met een verslaving. Daarom hebben wij met behulp van functionele MRI (fMRI) en neuropsychologische taakjes de neurobiologie van gewoontegedrag gemeten bij 31 alcoholverslaafden, en deze vergeleken met 19 gezonde controlepersonen. 

 

RESULTATEN

Wij vinden dat ook bij verslaafde mensen de balans tussen doelgericht gedrag en gewoontegedrag verstoord is. Dit gaat gepaard met verminderde activatie in hersengebieden die betrokken zijn bij doelgericht gedrag, en verhoogde activatie in gebieden betrokken bij gewoontegedrag, naarmate de verslaving langer duurt. 

 

CONCLUSIE

Deze kennis is belangrijk om gerichte farmacologische interventies en behandelstrategieën te kunnen ontwikkelen om de balans tussen doelgericht gedrag en gewoontegedrag bij langdurig verslaafden te herstellen.