Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 15:45 - 16:07

S63.1 Een theorie van de graduele dopamineovergevoeligheid

Willems, A.E., Tenback, D.E., Bakker, P.R., Harten, P.N. van

Voorzitter(s): P.M. van Harten

Locatie(s): Pieter Baan

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De dopaminetheorie werd bijna dertig jaar geleden ontwikkeld. Deze theorie is gebaseerd op de waarneming dat stoffen die dopamine doen toenemen, tot positieve symptomen leiden of deze versterken, en dat het blokkeren van dopaminereceptoren positieve symptomen juist vermindert.

 

DOEL

Een verfijning van de dopaminehypothese: i) bewegingsstoornissen zijn een van de kernsymptomen van schizofrenie en mogelijke markers voor het verloop van de ziekte, en ii) geleidelijk toenemende dopaminereceptorgevoeligheid is een marker voor de ernst en het verloop van schizofrenie .

 

METHODEN

Literatuuronderzoek en eigen studies.

 

RESULTATEN

Bewegingsstoornissen zijn, naast bijwerkingen van antipsychotica, mogelijk ook pathofysiologische markers voor schizofrenie. Eerdere publicaties wezen al op een pandopaminerge betrokkenheid bij dyskinesie, met een dosis-responsrelatie tussen ongewenste nevenwerkingen als vertegenwoordigers van de verschillende dopaminebanen en dyskinesie-incidentie. Dit suggereert een pandopaminerg pathofysiologisch substraat voor psychose.

 

CONCLUSIE

We veronderstellen dat de combinatie van dopamine-supersensitiviteit en omgevingsfactoren (waaronder antipsychotica) het risico bepaalt voor het ontwikkelen, de ernst en de persistentie van bewegingsstoornissen. Dit heeft klinische implicaties, onder meer voor de keuze van het antipsychoticum.

 

LITERATUURVERWIJZING

Tenback DE, van Harten PN. Epidemiology and risk factors for (tardive) dyskinesia. Int Rev Neurobiol. 2011;98:211-30.

Koning JP, Tenback DE, Kahn RS, Vollema MG, Cahn W, van Harten PN. Movement disorders are associated with schizotypy in unaffected siblings of patients with non-affective psychosis. Psychol Med. 2011 Oct;41(10):2141-7.