Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 16:51 - 17:15

S63.4 Psychopathologie in beweging: een netwerkperspectief

Willems, A.E., Bakker, P.R., Harten, P.N. van, Os, J. van

Voorzitter(s): P.M. van Harten

Locatie(s): Pieter Baan

Categorie(ën):

ACHTERGROND

In het licht van de recente publicatie van de DSM-5 is er een hernieuwde discussie over de relatieve verdienste van categorische diagnose(s), zoals vastgelegd in de DSM- en ICD-diagnostiekhandboeken. De discussie gaat over de validiteit, bruikbaarheid en aanvaardbaarheid van de diagnoses in dit handboek. 

Drie recente interessante ontwikkelingen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan toekomstig klinisch relevant onderzoek en de klinische praktijk, namelijk: 

Psychopathologie zou het beste beschreven kunnen worden met causale netwerken in plaats van categorieën of dimensies

Diagnose in de psychiatrie zou niet alleen gebaseerd kunnen zijn op psychische symptomen, maar ook op de motorische functies, gegeven het bewijs van crossdiagnostische veranderingen in de motorische functie bij psychiatrische stoornissen. Dit zijn mogelijk indicatoren voor een fundamenteel aspect van de pathofysiologie in de neuro-ontwikkeling met betrekking tot kwetsbaarheid.

Herhaalde ambulante meting van de psychische ervaringen/symptomen en de motorische (dis)functie kan het diagnostisch proces in de psychiatrie verbeteren.

 

DOEL

Hoewel geobserveerd ‘mentaal’ gedrag en symptomen (signs and symptoms) tot op heden kernfactoren zijn in de conceptualisatie van psychische stoornissen, zijn motorische stoornissen mogelijk ondervertegenwoordigd in de psychiatrische diagnostiek. (Neurologische) motorische functies zijn immers directer gekoppeld aan hersenprocessen, en uit onderzoek blijkt dat motorische en mentale signs sterk aan elkaar gerelateerd zijn. Daarom zouden motorische signs meer betrokken moeten worden in het psychiatrisch diagnostisch proces.

 

METHODEN

Meting van mentale signs en symptomen via Experience Sampling Methodology (ESM), en elektronische meting van ‘motor signs’ met behulp van sensoren, bij patiënten met verschillende psychiatrische stoornissen.

 

RESULTATEN

De resultaten van het pilotonderzoek worden tijdens het symposium getoond.

 

CONCLUSIE

Wij verwachten dat nieuwe diagnostische systemen zullen profiteren van continue meting van zowel mentale als ook motorische signs in het dagelijks leven. Een diagnostisch kader dat beide soorten signs combineert, kan dienen als aanvulling op de symptoomcriteria in de DSM en ICD.

 

LITERATUURVERWIJZING

Bakker,P.R., Wichers,M., van Harten,P.N., Myin-Germeys,I., Delespaul,P. en van Os.J., 2013. Novel directions for psychiatric diagnosis: from psychopathology to motor function to monitoring technology. Epidemioly and Psychiatric Sciences. 1-7.