Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 16:21 - 16:39

S64.3 Vreemdelingen in de kliniek

Nusselder, H.

Voorzitter(s): K.J. Nusselder

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Per jaar worden ongeveer 80 buitenlanders die in Nederland op reis zijn, opgenomen in de Kliniek Eerste Constantijn Huygensstraat. Bij het merendeel is sprake van een zodanig ernstig psychiatrisch beeld, dat ze niet op eigen gelegenheid naar huis kunnen terugkeren. Met hen worden de mogelijkheden daartoe onderzocht en wordt begeleiding geregeld om hen te repatriëren.

 

DOEL

Inzicht geven in de problematiek van buitenlanders die vanwege ernstige psychiatrische ontregeling in een opnamekliniek worden opgenomen en die worden gerepatrieerd naar hun land van herkomst.

 

METHODEN

Beschrijving van de bevindingen over het jaar 2012 van de Mentrum Kliniek Eerste Constantijn Huygensstraat in Amsterdam.

 

RESULTATEN

In 2012 werden 89 buitenlanders opgenomen, afkomstig uit 30 verschillende landen. 62 mannen en 39 vrouwen; de oudste was 78, de jongste was 18. 80 procent was bekend in eigen land met psychiatrische klachten. 99 procent is niet verzekerd of niet verzekerbaar in Nederland. 21 werden door de kliniek gerepatrieerd, 16 werden opgehaald door familie, 6 gingen zelfstandig terug en 9 werden uit de kliniek ontslagen. Van degenen die werden gerepatrieerd, was 95 procent met een Bopz-maatregel opgenomen.

 

CONCLUSIE

De repatriëring van buitenlanders naar hun land van herkomst wordt gecompliceerd door een veelheid van factoren. Deze kunnen te maken hebben met de bereidheid om terug te keren, familieomstandigheden, de gezondheidszorg in het land van herkomst, financiële middelen, wettelijke kaders en mogelijkheden van vervoer. 

Door bundeling van kennis, ervaring en het leveren van maatwerk wordt in vrijwel alle gevallen een oplossing gevonden en kan worden gesproken van een geslaagde repatriëring.