Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 16:39 - 16:57

S64.4 Vluchthaven Schiphol

Beerthuis, V.

Voorzitter(s): K.J. Nusselder

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De moderne mens reist steeds vaker en verder. Reizen levert stress op en kan een risicofactor vormen voor het ontstaan en verergeren van psychopathologie. Anderzijds kan reizen ook een symptoom zijn van een psychiatrische stoornis. Een psychiatrische beoordeling kan nodig zijn om te bezien of (klinische) behandeling en repatriëring onder begeleiding moeten volgen. Op een internationale luchthaven vinden geregeld dergelijke consulten plaats.

 

DOEL

Inzicht krijgen in de kenmerken van de populatie die op een internationale luchthaven wordt verwezen voor een spoedeisend psychiatrisch consult. Onderzocht is tevens met welke motivatie deze patiënten naar de luchthaven kwamen en welke interventies zijn verricht.

 

METHODEN

Beschrijvend onderzoek van een cohort bestaande uit alle 199 spoedeisende psychiatrische consulten die in 2012 binnen en buiten kantoortijden zijn verricht op luchthaven Schiphol.

 

RESULTATEN

Onderzocht werden 140 mannen en 59 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 37,2 jaar, afkomstig uit 52 verschillende landen. Het ging vooral om reizigers die wilden vertrekken (28%) en die in transit niet verder mochten of konden vliegen (19%). Een kwart van de consulten betrof patiënten die niet op reis waren, maar om andere redenen op Schiphol verbleven. Verwijzing vond vooral plaats in verband met verward en agressief gedrag. Gedragsstoornissen vielen frequent op bij controle- en veiligheidsposten. Veel patiënten (12,5 %) waren op de vlucht voor de psychiatrie, weggelopen uit een kliniek of voor een aanstaande RM-beoordeling. Slechts 8 patiënten (4%) werden onderzocht in het kader van een geplande repatriëring. Psychose n.a.o. (28%), schizofrenie (16%) en bipolaire stoornis (15%) waren de meest voorkomende classificaties. Opname volgde na 34% van de consulten, in een derde van die gevallen met IBS.

 

CONCLUSIE

Ernstige psychiatrische stoornissen komen geregeld voor bij de populatie die Schiphol aandoet. Verwardheid, angst en agressief gedrag kunnen verder reizen bemoeilijken en opname noodzakelijk maken. Veel patiënten waren op de vlucht voor de psychiatrie en waren niet gemotiveerd voor opname en behandeling.