Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 16:57 - 17:15

S64.5 Dilemma’s en juridische aspecten bij repatriëring

Vellinga, A.

Voorzitter(s): K.J. Nusselder

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Per jaar worden ongeveer 100 buitenlanders vanuit veel verschillende landen opgenomen in de verschillende klinieken van Arkin. Hiervan wordt het merendeel gedwongen opgenomen. Een deel van deze patiënten verblijft illegaal in Nederland en/of is onverzekerd. Bij de behandeling van deze patiënten kunnen zich ethische dilemma’s voordoen. Deze dilemma’s spelen zich af tegen de achtergrond en op de scheidslijn van verschillende wetten: de WGBO, de Wet Bopz en het Vreemdelingenrecht.

 

DOEL

Inzicht geven in de ethische en juridische dilemma’s die zich voordoen in de behandeling van buitenlanders die vanwege ernstige psychiatrische ontregeling gedwongen worden opgenomen.

 

METHODEN

Aan de hand van casuïstiek wordt een overzicht gegeven van de wetgeving (WGBO, Bopz en vreemdelingenrecht), alsmede een verdieping van de belangrijkste ethische dilemma’s.

 

RESULTATEN

In de behandeling van buitenlanders met ernstige psychiatrische problemen komen ethische dilemma’s vooral naar voren met betrekking tot het recht op gelijke behandeling bij onverzekerden en bij het toepassen van verschillende vormen van dwangbehandeling bij patiënten die behandeling dan wel repatriëring weigeren.

Indien iemand niet gerepatrieerd wil worden, kan de vraag zich voordoen in hoeverre iemand wilsbekwaam is ten aanzien van deze keus. Iemand kan dusdanig last hebben van psychiatrische symptomen dat dit niet het geval is. In hoeverre kan iemand tegen zijn wil in gerepatrieerd worden? Moet iemand dwangbehandeling krijgen om de keus tot repatriëring wel autonoom te maken? Is de omstandigheid van illegaal en/of onverzekerd in Nederland verblijven afdoende extern gevaar om dwangbehandeling toe te passen? En kan vervoersmedicatie als dwangbehandeling worden gegeven?

 

CONCLUSIE

Er doen zich ethische dilemma’s voor in de zorg voor buitenlanders met psychiatrische problemen die gedwongen worden opgenomen. Door te reflecteren op de belangrijkste dilemma’s en de verschillende wetten hierop toe te passen wordt er een kader ontwikkeld. Dit kan bijdragen aan goede en gelijkwaardige zorg voor buitenlanders, illegalen en onverzekerden met ernstige psychiatrische problemen.