Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 15:45 - 16:07

S22.1 De medicamenteuze behandeling van negatieve symptomen bij schizofrenie

Arends, J.

Voorzitter(s): H. Knegtering

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Negatieve symptomen worden gezien als symptoomdimensie van schizofrenie. De symptoomdimensie is echter vooral een klinisch construct, ontleend aan factoranalyses van gemeten psychopathologie van grote groepen patiënten; er is nog onvoldoende neurofysiologische validering. Dit maakt de zoektocht naar de behandeling van negatieve symptomen niet eenvoudiger. Over de behandeling van negatieve symptomen bestaat onder hulpverleners een zeker behandelpessimisme.

 

DOEL

In deze lezing zal worden ingegaan op het pessimisme omtrent medicamenteuze behandeling van negatieve symptomen bij schizofrenie. Centrale vraag is of dit pessimisme terecht is.

 

METHODEN

Er wordt een systematisch overzicht gepresenteerd van de literatuur over de medicamenteuze behandeling van negatieve symptomen.

 

RESULTATEN

Besproken worden de differentiële effecten van antipsychotica op negatieve symptomen en de waarde van augmentatie met antidepressiva. Ook zal worden ingegaan op het effect van nieuwe glutamaatagonisten op negatieve symptomen.

 

CONCLUSIE

Het behandelpessimisme mag plaatsmaken voor enig behandeloptimisme. Eerste resultaten laten namelijk zien dat glutamaatagonisten negatieve symptomen lijken te verminderen.