Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 15:45 - 17:15

D28 HOOP 2.0.: en hoe nu verder?

Braakman, M.H.

Voorzitter(s): M.H. Braakman

Locatie(s): Zaal 02/03

Categorie(ën):

INHOUD

Vanaf begin 2012 heeft een werkgroep in opdracht van het concilium zich beziggehouden met de evaluatie en herziening van het opleidingsplan HOOP. Het hoofddoel van de herziening was om HOOP eenvoudiger en gebruiksvriendelijker te maken. Daarnaast heeft de werkgroep geprobeerd om het opleidingsplan te laten aansluiten op huidige en toekomstige ontwikkelingen in de ggz, en op voortschrijdend inzicht over competentiegericht opleiden.

Gedurende het hele proces hebben diverse gremia binnen en buiten de NVvP meegedacht over zowel de inhoud als de haalbaarheid van de herziening. Na officiële vaststelling door de NVvP en de Registratiecommissie Geneeskundige Specialismen (RGS) zal het plan in de loop van 2014 opgeleverd worden. Deze discussiegroep wil bereiken dat opleiders, opleidingsgroepen en aios gemotiveerd aan de slag gaan om HOOP 2.0 te implementeren.

 

VORM

De leden van de werkgroep HOOP 2.0 zullen de belangrijkste vernieuwingen in het landelijke opleidingsbeleid bespreken. Na elke informatieve inleiding volgt een stelling, die door enkele experts-panelleden kritisch wordt besproken. De deelnemers in de zaal zullen hier actief bij betrokken worden.

 

STELLINGEN

  1. HOOP 2.0 is op onderdelen moeilijk te implementeren in de praktijk.
  2. HOOP 2.0 stimuleert niet om te komen tot een hoge kwaliteit van de opleidingen tot psychiater.
  3. HOOP 2.0 zal leiden tot een verdere bureaucratisering van de opleiding tot psychiater.
  4. HOOP 2.0 zal pas een succes worden als er op onderdelen specifieke nazorg geleverd wordt.

 

LEERDOELEN

-       Na afloop zijn psychiaters en aios goed op de hoogte van de nieuwe landelijke opleidingseisen.

-       Na afloop hebben opleiders psychiatrie de noodzakelijke handvatten gekregen om HOOP 2.0 in de praktijk met succes te implementeren.

-       Na afloop van deze discussiegroep is helder wat de opleiders, psychiaters en aios als nazorg wenselijk vinden om HOOP 2.0 tot een succes te maken.