Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 15:45 - 17:15

W61 Niet uit bed te krijgen... Een ongemotiveerde puber, of... een slaapstoornis?!

Spanje, A.P. van, Hop, J.W., Stoffelsen, R.J., Bruin, E.J. de

Voorzitter(s): E.J. de Bruin, J.W. Hop, A.P. van Spanje en R.J. Stoffelsen

Locatie(s): Zaal 09

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Deze workshop is voortgekomen uit de Expertgroep slaapstoornissen van het Landelijk Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, en zal geleid worden door Jeannette Hop, (kinder- en jeugdpsychiater Altrecht Zeist), in samenwerking met Reino Stoffelsen (kinder- en jeugdpsychiater de Bascule/VUmc) en Ed de Bruin (klinisch neuropsycholoog en onderzoeker UvA).

 

INHOUD

Veel pubers hebben problemen met slapen. Ze slapen laat in en zijn ’s morgens niet uit bed te krijgen. Voor de meeste pubers levert dit, behalve een ochtendhumeur, niet al te veel problemen op. Maar er zijn ook pubers die iedere nacht pas in de vroege uurtjes in slaap vallen. Die ’s morgens alweer heel vroeg wakker zijn, of juist echt niet wakker kunnen worden. Met alle gevolgen van dien: concentratieproblemen, stemmingsproblemen, lichamelijke klachten, schoolproblemen en ruzies thuis.

In deze workshop gaan we in op de meest voorkomende slaapproblemen bij pubers, en de relatie met diverse psychiatrische problematiek. Wanneer gaat het om comorbiditeit, en wanneer blijken psychiatrische symptomen eigenlijk grotendeels verklaard te worden door een slaapstoornis? Er zal zowel veel aandacht zijn voor diagnostiek, als voor behandeling, zoals die in de gemiddelde kinderpsychiatrische praktijk kan worden uitgevoerd. Ook wordt stilgestaan bij de indicaties en mogelijkheden van doorverwijzing voor aanvullende diagnostiek en behandeling.

 

VORM

Aan de hand van aangeboden casuïstiek zal op interactieve manier praktijkgerichte kennis worden overgebracht. Tevens is er voor deelnemers ruimte voor inbreng van eigen casuïstiek.

 

LEERDOELEN

Na het volgen van de workshop is de deelnemer:

  • Alerter op het bestaan van een (comorbide) slaapstoornis bij pubers;
  • In staat om een inschatting te maken van het type slaapprobleem, door de juiste vragen te vragen;
  • In staat om enkele belangrijke gedragsinterventies toe te passen;
  • Op de hoogte van de indicaties voor doorverwijzing.