Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:00 - 12:22

S06.1 Veranderde transfer van momentaan aanwezige psychische belevingen als basale eenheid van kwetsbaarheid voor psychose in interactie met omgeving en emotie (ATOMS: Altered Transfer of Momentary Mental States)

Wigman, J.T., Collip, D., Wichers, M., Delespaul, A.E.G., Derom, C., Thiery, E., Vollebergh, W.A.M., Os, J. van, Lataster, T., Myin-Germeys, I.

Voorzitter(s): J.P. Selten

Locatie(s): Zaal 09

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Hoewel psychotische stoornissen verondersteld worden te berusten op een veranderde neurale functie, is het nog niet mogelijk geweest diagnostische categorieën te lokaliseren in veranderde neurale netwerken.

 

DOEL

Als basale eenheid voor psychotische psychopathologie veronderstellen we de momentane expressie van subtiele subklinische psychotische ervaringen, en in het bijzonder haar neiging om in het dagelijks leven te persisteren, onder de invloed van omgevingsfactoren en familiale, emotionele en cognitieve factoren.

 

METHODEN

Experience sampling (herhaaldelijk, op willekeurige momenten bevragen van belevingen en hun context in het hier en nu) werd uitgevoerd bij tweelingen in de algemene bevolking (n=579), bij patiënten met een psychotische stoornis (N=57), hun niet-psychotische siblings en bij (niet aan hen verwante) controlepersonen (N=75). Met een binnen de persoon prospectieve opzet analyseerden we:

De transfer van momentane, afwijkende belevingen van moment t-1 naar moment t;

De invloed hierop van negatief en positief affect, dagelijkse stressoren, IQ en traumatische belevingen in de jeugd;

Familiale associaties tussen persisteren van momentane afwijkende ervaringen en psychotische symptomatologie.

 

RESULTATEN

Een hoger niveau van schizotypie bij tweelingen (niet: hoger niveau van psychotische symptomen bij patiënten) voorspelde de persistentie van momentane afwijkende ervaringen in het dagelijks leven, zowel bij individuen als tussen verwanten. De persistentie van momentane afwijkende ervaringen was het sterkst bij patiënten, intermediate bij hun siblings en het laagst bij controlepersonen. De persistentie werd beïnvloed door een hoger niveau van negatief affect, dagelijkse stressoren, traumatische ervaringen in de jeugd en een lager niveau van positief affect.

 

CONCLUSIE

Dit onderzoek naar de veranderde transfer van subtiele afwijkende psychotische ervaringen, die resulteren in hun persistentie, kan deels verklaren waarom psychotische en emotionele dysregulatie geneigd is te clusteren in een enkel fenotype zoals schizofrenie, en hoe familiale en omgevingsfactoren het risico op expressie van psychose verhogen, van aanvankelijk subtiele momentane afwijkende ervaringen tot waarneembare klinische symptomen.