Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:22 - 12:44

S06.2 Odegaard’s selectiehypothese getoetst: longitudinaal cohortonderzoek naar risicofactoren voor psychotische stoornissen in emigranten

Ven, E. van der, Dalman, C., Wicks, S., Allebeck, P., Os, J. van, Selten, J.P.

Voorzitter(s): J.P. Selten

Locatie(s): Zaal 09

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De selectiehypothese stelt dat de incidentie van schizofrenie onder migranten verhoogd is door selectieve migratie van mensen met een kwetsbaarheid voor deze stoornis [1].

 

DOEL

Het toetsen van de selectiehypothese door te onderzoeken of risicofactoren voor een niet-stemmingsgebonden psychotische stoornis meer voorkomen onder toekomstige emigranten.

 

METHODEN

Een cohort van 50.087 Zweedse rekruten onderging op 18-jarige leeftijd een evaluatie van cannabisgebruik, IQ, psychiatrische diagnose, sociaal functioneren, traumatische ervaringen en de mate van stedelijkheid van woonplaats tijdens de jeugd. Door middel van datakruising onderzochten we of deze factoren voorspellend waren voor emigratie uit Zweden. Ook hebben we een hypothetisch risico berekend voor het ontwikkelen van een psychose onder emigranten.

 

RESULTATEN

Laag IQ (odds ratio (OR) 0.4; 95% betrouwbaarheidsinterval (BI) 0.2-0.7) en zwak sociaal functioneren (OR 0.4; 95% BI 0.2-0.8) waren negatief geassocieerd met toekomstige emigratie, terwijl een stedelijk woongebied tijdens de jeugd positief geassocieerd was met emigratie (OR 2.3; 95% BI 1.4-3.8). Er waren geen significante verschillen tussen emigranten en thuisblijvers in de prevalentie van andere risicofactoren. De hypothetische risico’s voor het ontwikkelen van een niet-stemmingsgebonden psychotische stoornis waren respectievelijk 1.0% (95% BI 0.8-1.3) en 1.3% (95% BI 1.0-1.7) voor emigranten en thuisblijvers.

 

CONCLUSIE

Dit onderzoek onderschrijft eerdere bevindingen die geen steun bieden aan de selectiehypothese.

 

LITERATUURVERWIJZING

Odegaard (1932). Emigration and insanity. Acta Psychiatrica Neurologica Scandinavica Suppl, 4, 1-206.