Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:45 - 13:15

P66 Stressful life events in bipolar I and II disorder: cause or consequence of mood symptoms?

Koenders, M.A., Giltay, E.J., Spijker, A.T., Hoencamp, E., Spinhoven, P.H., Elzinga, B.M.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De ernst en frequentie van het plaatsvinden van (hypo-)manische en depressieve episodes varieert sterk tussen bipolaire patiënten en het beloop is daarmee zeer onvoorspelbaar. Levensgebeurtenissen worden geassocieerd met een vergrote kans op terugval in bipolaire patiënten, terwijl ook wordt gesuggereerd dat levensgebeurtenissen plaatsvinden als een gevolg van de stoornis.

 

DOEL

Onderzoeken of positieve en negatieve levensgebeurtenissen voorafgaan aan stemmingssymptomen, of dat stemmingssymptomen voorafgaan aan het plaatsvinden van levensgebeurtenissen in bipolaire I- en II-patiënten.

 

METHODEN

173 bipolaire I- en II-patiënten werden elke 3 maanden gezien voor een onderzoeksmeting, gedurende een totale duur van 2 jaar. Levensgebeurtenissen werden bijgehouden met de Paykel’s zelfrapportagevragenlijst. De NIMH maandelijkse life-chartmethode (LCM-r) werd gebruikt om maandelijkse functionele beperkingen als gevolg van manische en depressieve symptomen te meten. Stemmingssymptomen werden elke 6 maanden gemeten met de Quick Inventory of Depressive Symptomatology- Self Report (QIDS) en de Young Mania Rating Scale (YMRS).

 

RESULTATEN

Multilevel-regressieanalyses (linear mixed-models) laten zien dat negatieve levensgebeurtenissen significant zijn geassocieerd met een toename van daaropvolgende manische en depressieve symptomen en functionele beperkingen. Deze associaties zijn significant sterker in bipolaire I-patiënten vergeleken met bipolaire II-patiënten. Voor de omgekeerde associatie vonden wij dat manische symptomen voorafgaan aan het plaatsvinden van positieve levensgebeurtenissen en depressieve symptomen voorafgaan aan negatieve levensgebeurtenissen.

 

CONCLUSIE

Levensgebeurtenissen blijken vooraf te gaan aan een toename van zowel depressieve als (hypo-) manische symptomen en functionele beperkingen. Deze associatie is sterker in bipolaire I-patiënten. Stemmingssymptomen blijken ook vooraf te gaan aan een toename van het aantal levensgebeurtenissen; hier wordt echter geen verschil gevonden tussen bipolaire stoornis I en II.