Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:45 - 13:15

P69 Megalomanie in dementia paralytica

Daey Ouwens, I.M., Lens, C.E., Ott, A., Koehler, P.J., Verhoeven, W.M.A.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De syfilitische etiologie van dementia paralytica (DP), of General Paralysis of the Insane (krankzinnigheid gevolgd door verlamming), werd vastgesteld in de eerste decennia van de twintigste eeuw. Grootheidswaanzin, zich uitend in steeds groeiende en gemakkelijk te beïnvloeden plannen en ideeën, zonder oog voor eventuele moeilijkheden, wordt beschouwd als zeer kenmerkend voor DP.

 

DOEL

Deze retrospectieve cohortstudie heeft tot doel om bij patiënten met DP de frequentie van megalomanie en de relatie tussen ziekteduur bij opname en megalomanie te evalueren.

 

METHODEN

Klinische patiënten van het Vincent van Gogh psychiatrisch ziekenhuis in Venray werden opgenomen in deze studie indien overleden onder de diagnose DP in de periode 1924-1958. De patiënten werden geïdentificeerd met behulp van jaarverslagen en overlijdensregisters van het ziekenhuis. Het klinische dossier van elke patiënt werd beoordeeld.

 

RESULTATEN

Aan onze inclusiecriteria werd voldaan door 105 patiënten, 91 mannen en 14 vrouwen. Leeftijd bij opname varieerde van 31,5 tot 82,1 jaar met een hogere gemiddelde leeftijd voor mannen (50,4 jaar) dan voor vrouwen (43,1 jaar). Grootheidswaanzin was duidelijk aanwezig bij opname bij 45 patiënten en kwam veel vaker voor bij mannelijke (47% van n=91) in vergelijking tot vrouwelijke patiënten (14% van n=14). Ziekteduur bij opname verschilde niet tussen patiënten met en zonder grootheidswaanzin.

 

CONCLUSIE

Grootheidswaanzin was aanwezig in 43% van de DP-patiënten bij opname, vaker bij mannelijke (47% van n=91) dan bij vrouwelijke patiënten (14% van n=14) en lijkt onafhankelijk van de ziekteduur.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Breutsch WL. Neurosyphilitic condition: In: Arieti S, ed, General paresis, dementia paralytica, American Textbook of Psychiatry, volume 4. New York: Basic Books, 1975.
  2. Kraepelin E. Lectures on Clinical Psychiatry. Bailliere, Tindal and Cox, London (1904).