Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:45 - 13:15

P70 Kiezen voor pillen of praten? Voorkeuren en besluitvorming omtrent de behandeling van stemmings- en angststoornissen

Rodenburg, S.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De arts-patiëntrelatie is niet meer paternalistisch, waarbij de dokter weet wat het beste is voor de patiënt, maar een partnerschap, waarbij arts en patiënt samen de beste behandeling kiezen. In de medische wereld ligt steeds meer de nadruk op patiëntbetrokkenheid bij behandelbeslissingen, en op de rol van behandelvoorkeuren en gedeelde besluitvorming (SDM, shared decision making) hierin [1]. Recente onderzoeken laten zien dat SDM niet alleen de patiënttevredenheid verbetert, maar ook een positief effect heeft op de attitudes ten aanzien van behandelingen en de participatie van patiënten in verschillende therapeutische interventies [2].

 

DOEL

Met dit onderzoek willen we inzicht krijgen in de besluitvorming omtrent de behandeling van stemmings- en angststoornissen in de tweede (en derde) lijn, door te kijken naar behandelvoorkeuren, SDM en factoren die voorkeuren of de keuze voor een specifieke behandeling bepalen. De bedoeling is een praktijkgerichte beslissingsondersteuning te ontwikkelen, die de keuze voor een specifieke behandeling zal verbeteren.

 

METHODEN

In 8 focusgroepen (6 tot 10 deelnemers) worden opvattingen van patiënten en behandelaren onderzocht. Er worden verschillende aspecten van het besluitvormingsproces besproken, en factoren die daarbij een rol spelen. Poliklinische patiënten met een stemmings- en/of angststoornis en behandelaren (psychiaters en klinisch psychologen) nemen plaats in aparte focusgroepen. Focusgroep-interviews worden getranscribeerd, gecodeerd en categoriaal geanalyseerd. Op grond van deze uitkomsten wordt een cross-sectioneel survey-onderzoek gedaan met 200 patiënten en 145 behandelaren, waarin met vragenlijsten wordt gemeten in hoeverre de gevonden factoren behandelbeslissingen bepalen en op welke manier. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van aanvullende gegevens uit de ROM (Routine Outcome Monitoring).

 

RESULTATEN

In het beslissingsproces wordt medisch-wetenschappelijke informatie gecombineerd met persoonlijke waarden van patiënt en behandelaar, om zo voorkeuren te vormen, die op hun beurt keuzes, gedrag en uitkomsten bepalen. Dit onderzoek biedt inzicht in dat proces en levert informatie op die gebruikt kan worden om de (gedeelde) besluitvorming te optimaliseren en de kwaliteit van zorg te verbeteren.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Drake, R. E., Deegan, P.E., & Rapp, C. (2010). The promise of shared decision making in mental health. Psychiatr. Rehabil.J., 34, 7-13.
  2. Hamann, J., Langer, B., Winkler, V., Busch, R., Cohen, R., Leucht, S. (2006). Shared decision making for in-patients with schizophrenia. Acta Psychiatr.Scand., 114, 265-273.