Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:45 - 13:15

P71 Leiden veranderingen in mindfulness en piekeren tot veranderingen in depressieve klachten gedurende een mindfulnesstraining?

Snippe, E., Bos, E.H., Ploeg, K.M. van der, Sanderman, R., Fleer, J., Schroever, M.J.

Locatie(s): Auditorium 1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Het positieve effect van mindfulnesstraining op depressieve klachten kan mogelijk worden verklaard door een toename in mindfulness en een afname in piekeren. Er is echter nog maar weinig bekend over de causaliteit van deze relatie.

 

DOEL

Onderzoeken of dagelijkse veranderingen in mindfulness en piekeren leiden tot veranderingen in depressieve klachten, of andersom, gedurende een mindfulnesstraining van 8 weken.

 

METHODEN

6 vrouwen met depressieve klachten die deelnamen aan een mindfulnesstraining, hebben dagelijks 8 vragen beantwoord over depressieve klachten (depressieve stemming en anhedonie), mindfulness (bewustzijn en niet-oordelen) en piekeren. De individuele tijdsreeksen zijn middels vector-autoregressieve analyses onderzocht.

 

RESULTATEN

Bij 2 participanten werd gevonden dat een afname in piekeren werd gevolgd door een significante afname in depressieve klachten de volgende dag of twee dagen later. Bij 1 participant werd gevonden dat een toename in mindfulness gevolgd werd door een significante afname in depressieve klachten de volgende dag. Bij 3 participanten werd gevonden dat een toename in mindfulness werd gevolgd door een significante afname van piekeren een dag later. Bij 1 participant werd gevonden dat een afname in mindfulness voorspelde dat piekeren 3 dagen daarna significant zou toenemen.

 

CONCLUSIE

Een deel van de resultaten ondersteunt de aanname dat veranderingen in mindfulness en piekeren leiden tot veranderingen in depressieve klachten op een later moment. We vonden geen ondersteuning voor de tegenovergestelde relatie; veranderingen in depressieve klachten leidden bij geen van de participanten tot veranderingen in mindfulness en/of piekeren op een later moment.