Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:45 - 13:15

P75 Motivatie voor patiëntveiligheid: psychiaters over hun rol

Kleinsman, A.C.M.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Van 2008 tot 2013 coördineerde GGZ Nederland het patiëntveiligheidsprogramma ‘Veilige zorg, ieders zorg’. De inbreng van psychiaters is daarin beperkt gebleven. Vermoed werd dat de kennis onder psychiaters over patiëntveiligheid gering is en dat er binnen de beroepsgroep belemmeringen voor een veiligheidscultuur bestaan.

 

DOEL

Het onderzoek ging erom te inventariseren welke mogelijkheden dan wel beperkingen psychiaters ervaren om een veiligheidscultuur binnen hun instelling te realiseren. Daarnaast was het de bedoeling een agenda op te stellen met onderwerpen rond patiëntveiligheid die nader uitgewerkt moeten worden door de NVvP.

 

METHODEN

Semigestructureerde interviews met psychiaters, (geneesheer-)directeuren, managers en verpleegkundigen in 15 instellingen verspreid over het land. Per cluster van thema’s is een kwantitatieve en kwalitatieve analyse gemaakt.

 

RESULTATEN

Het onderzoek geeft een uniek beeld van de stand van zaken in de instellingen en de rol van psychiaters in patiëntveiligheid. Diverse thema’s zijn aan bod gekomen, zoals kennis over patiëntveiligheid, veiligheidsrisico’s, veilig melden, risicotaxatie en de afwikkeling van suïcides. Bij de geïnterviewden was sprake van grote openheid. Het onderwerp patiëntveiligheid leeft onder de beroepsgroep, maar de kennis, zoals over het programma ‘Veilige zorg, ieders zorg’, is beperkt. Diverse factoren, zoals het werken in zorgprogramma’s en de productiedruk, belemmeren psychiaters om hun rol te  vervullen.

 

CONCLUSIE

Zowel psychiaters zelf als de instellingen vinden de rol van de psychiater bij patiëntveiligheid belangrijk. Er zijn echter nog belangrijke belemmeringen om deze rol te kunnen vervullen.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Kleinsman, A.C.M. en Van Nieuwenhuizen, B. Veilige zorg voor de psychiater, onderzoeksverslag. NVvP 2013