Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:45 - 13:15

P76 Behandeling van het premenstrueel syndroom met vitex agnus castus: een systematische review

Schulte, P.F.J., Verkaik, S.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Ongeveer 4 procent van alle vrouwen ervaart dusdanig ernstige klachten rondom de menstruatie dat deze als premenstrueel syndroom te classificeren zijn. Hierbij treden vaak ook symptomen van prikkelbaarheid of somberheid op. Het DSM 5 heeft premenstruele dysfore stoornis als diagnose opgenomen. SSRI’s zijn bij deze indicatie het best onderzocht, maar vele vrouwen zijn op zoek naar alternatieve behandeling.

 

DOEL

Bepalen van de werkzaamheid en tolerabiliteit van vitex agnus castus (VAC) bij de behandeling van het premenstruele syndroom.

 

METHODEN

Systematische review van gerandomiseerde, gecontroleerde studies met vitex agnus castus bij vrouwen met premenstrueel syndroom.

 

RESULTATEN

15, vaak kleine, studies werden gevonden. In 11 van deze studies werden vrouwen geïncludeerd die aan de criteria van premenstruele dysfore stoornis volgens DSM III-R of IV voldeden. Acht van de negen placebo-gecontroleerde studies tonen een positief effect van VAC. Deze bevinding wordt verder ondersteund door een dosis-respons-relatie bij één studie en een preventief effect bij voortgezette behandeling in een ander onderzoek. In twee studies was VAC superieur aan pyridoxine en in een derde studie aan magnesium. Twee onderzoeken vergeleken VAC met orale anticonceptiva en vonden geen verschil. In vergelijking met fluoxetine bleek VAC in één studie significant en in een andere studie numeriek minder werkzaam. De gerapporteerde bijwerkingen bij VAC waren mild en kwamen niet significant vaker voor dan bij placebo, magnesium of pyridoxine. Fluoxetine veroorzaakte daarentegen meer bijwerkingen dan VAC.

 

CONCLUSIE

SSRI’s zijn de eerstekeusbehandeling van het premenstrueel syndroom, maar veroorzaken bijwerkingen als misselijkheid, transpireren, asthenie, impotentie, anorgasmie of gastro-intestinale bloeding. Voor vrouwen die geen SSRI willen innemen of deze niet verdragen kan VAC een alternatief zijn.