Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:45 - 13:15

P78 WATCH IT: vroegsignalering van agressie aan de hand van huidgeleidingsniveaus?

Nijman, H.L.I., Campo, J.M.L.G. à, Kuijpers, E., Looff, P. de, Budy, M., Stevens, M., Ligtvoet, P.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Door ‘vroegsignalering’ (zie bijvoorbeeld [1]) proberen patiënten en stafleden signalen van oplopende spanning bijtijds te detecteren om agressie te voorkomen. Tot op heden is dergelijke vroegsignalering met name gebaseerd op observaties van het gedrag van patiënten.

 

DOEL

Het signaleren van oplopende spanning bij patiënten kan mogelijk worden verbeterd én geobjectiveerd door huidgeleidingsniveaus te meten [1]. Een toename van huidgeleidingsactiviteit wijst namelijk op een toename van de (psychologische) arousal, en er zijn aanwijzingen dat (psychotische) patiënten een afwijkende huidgeleidingsactiviteit laten zien [2].

 

METHODEN

Met een apparaat in de vorm van een horloge werden huidgeleiding en andere psychofysiologische parameters mobiel gemeten bij ca. 50 (forensisch-)psychiatrische patiënten met een hoog agressierisico die in Eindhoven (GGz Eindhoven), Maastricht (Mondriaan Zorggroep) of Den Dolder (Altrecht Aventurijn) waren opgenomen. Patiënten ondervonden weinig hinder van de op deze manier mobiel uitgevoerde metingen, terwijl het huidgeleidingsniveau wel continu en ‘in real life’ werd gemeten. Voor patiënten die bereid waren het horloge gedurende twee dagen (2 maal 8 uur) te dragen, werd elk halfuur door een staflid een korte notitie gemaakt van eventuele geagiteerdheid en agressie, aan de hand van de Social Dysfunction and Aggression Scale (SDAS).

 

RESULTATEN

Op de poster zullen de verbanden worden gepresenteerd tussen (stijgingen van) het huidgeleidingsniveau en toenamen van het aantal huidgeleidingsresponsen aan de ene kant en agressief gedrag aan de andere kant.

 

CONCLUSIE

Metingen van huidgeleidingsactiviteit in psychiatrische instellingen (en met name het kunnen meten van sterke toenamen hierin) kunnen mogelijk behulpzaam zijn om oplopende spanning bij psychiatrische patiënten beter te kunnen signaleren, en daarmee agressie te voorkomen.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Kuijpers, E. , Nijman, H., Bongers, I.M.B., Lubberding, M. & Ouwerkerk, M. (2012). Can mobile skin conductance assessments be helpful in signalling imminent inpatient aggression? Acta Neuropsychiatrica, 24, 56 - 59.
  2. à Campo, J.M.L.G., Merckelbach, H.L.G.J.,Nijman, H.L.I, Allertz, W.W.F., Yeates-Frederikx, M (2002). Schizofrene symptomatologie en huidgeleidingsactiviteit [Schizophrenic symptomatology and skin conductance activity]. Acta Neuropsychiatr 2000 ; 12 ; 177 - 182