Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:45 - 13:15

P82 Resultaten van het onderzoek naar de effecten van groepsbehandeling bij volwassenen met ADHD

Derksen, M.T.H.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een neurobiologische stoornis die, onbehandeld, op volwassen leeftijd op allerlei levensgebieden tot problemen kan leiden. Veel voorkomende problemen zijn: onderpresteren in studie en werk, faalangst, relatieproblemen en een laag zelfbeeld.

De prevalentie wordt geschat op ongeveer 3 tot 9 procent van de schoolgaande kinderen en ongeveer 4 procent van de volwassenen wereldwijd.

In het Albert Schweitzer ziekenhuis te Dordrecht op de afdeling Psychiatrie bestaat sinds 2001 een zorgprogramma voor volwassenen met ADHD bestaande uit medicatie en groepsbehandeling vanuit de cognitieve gedragstherapie. In 2003 werd het zorgprogramma ook gestart in het Amphia Ziekenhuis te Breda.

 

DOEL

In twee verschillende ziekenhuizen evalueren welke effecten de behandeling met een combinatie van medicatie en gedragstherapeutische groepstherapie heeft op de klachten van volwassenen met ADHD.

 

METHODEN

In de periode 2003-2012 is een evaluatieonderzoek verricht naar de effectiviteit van deze groepstherapie, na adequate instelling op medicatie. Zes groepen (43 deelnemers) werden onderzocht in de periode 2003-2007 in het Amphia Ziekenhuis en zes groepen (44 deelnemers) in de periode 2008-2012 in het Albert Schweitzer ziekenhuis. In de intakefase bleken bij 60 procent comorbide stoornissen aanwezig. Met behulp van een samengestelde vragenlijst (ASRS, SCL/90 en NVM) werd het klachtenpatroon gemeten net voor de start van de groepstherapie, aan het eind van de groepstherapie, en 9 en 18 maanden later.

 

CONCLUSIE

Conclusie is dat de combinatie van medicatie en groepstherapie een effectieve behandeling blijkt te zijn en leidt tot een significante en blijvende verbetering.