Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:45 - 13:15

P83 Leefstijl en angst: een tijdreeksbenadering uit de klinische praktijk

Hoenders, H.J.R., Bos, E.H., Jong, J.T.V.M. de, Jonge, P. de

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Er is steeds meer bewijs voor de positieve effecten van een gezonde leefstijl op de psychische gezondheid [1]. Het meeste wetenschappelijk onderzoek hiernaar houdt echter slechts rekening met één leefstijlfactor, gaat voorbij aan de mogelijkheid van bidirectionele causaliteit en focust op gemiddelde groepsresultaten.

 

DOEL

De dynamische wisselwerking tussen symptomen en behandelvariabelen te ontrafelen in een multicomponentbehandeling van een patiënt met een angststoornis.

 

METHODE

Een N=1-studie met multivariate tijdreeksanalyse over 236 dagen met behulp van zelfrapportagelijsten.

 

RESULTATEN

De patiënt in dit onderzoek herstelde volledig. Tijdreeksanalyse toonde een complex patroon van dynamische relaties tussensymptoom- en behandelvariabelen. Ontspanningsoefeningen doen was voorspellend voor symptoomreductie, maar fysieke activiteit verergerde verrassend genoeg de klachten. Veranderingen in energie voorspelden veranderingen in angst. Bewijs voor bidirectionele causaliteit was tevens aanwezig: veranderingen in ontspanning werden gevolgd door veranderingen in energie, maar ook omgekeerd, hetgeen wijst op een positieve feedbackloop.

 

CONCLUSIE

Dit soort onderzoek lijkt nuttig om inzicht te verkrijgen in de causale mechanismen die ten grondslag liggen aan de effecten van een gezonde leefstijl op de psychische gezondheid. Ook kan het helpen bij de vertaalslag van evidence uit groepsstudies naar een advies aan de individuele patiënt.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Walsh, R. (2011). Lifestyle and mental health. American Psychologist. doi: 10.1037/a0021769.