Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:45 - 13:15

P84 Pica: het eten van niet-eetbare zaken

Mill, J.G. van, Bartelsman, M.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De term ‘pica’ staat voor het eten van niet-eetbare zaken. Pica betekent ‘ekster’ in het Latijn en de naam van het symptoom pica verwijst naar de neiging van de ekster om vrijwel alles te eten. Pica wordt zowel bij een aantal somatische beschreven als bij psychiatrische aandoeningen, en wordt ook in de DSM-IV geclassificeerd. Omdat pica tot ernstige somatische complicaties kan leiden, is kennis hiervan voor iedere psychiater noodzakelijk.

 

DOEL

Kennis vergroten over het symptoom ‘pica’.

 

METHODEN

Casusbeschrijving ‘uit de praktijk’, plus bespreking van de relevante wetenschappelijke literatuur (waarbij ook een historisch literatuuroverzicht van het symptoom pica zal worden gegeven).

 

RESULTATEN

Pica wordt al vanaf 1398 in de medische literatuur beschreven, en kwam onder andere voor bij de aandoening ‘chlorosis’, een aandoening die tegenwoordig niet meer gezien wordt. Pica heeft een sterke associatie met ijzergebreksanemie, en wordt gezien bij (bijvoorbeeld) autisme en zwakbegaafdheid. Omdat er weinig studies naar pica zijn verricht, is de prevalentie van pica moeilijk te schatten. Over de behandeling bestaat nog weinig consensus.

 

CONCLUSIE

Het symptoom pica is niet alleen psychiatrisch te duiden, maar kan ook voorkomen bij somatische ziektebeelden. Clinici moeten hier attent op blijven. Pica kan tot ernstige somatische complicaties leiden.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Parry-Jones B, Parry-Jones WL. Pica: symptom or eating disorder? A historical assessment. Br J Psychiatry, 1992; 160: 341-354.