Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:45 - 13:15

P86 Attitudes van verslavingsartsen in opleiding met betrekking tot evidence-based medicine. Pilot van de Nederlandstalige versie van de Evidence-Based Practice Attitude Scale (EBPAS)

Bosman, M., Rombout, Y.L., Jong, C.A.J. de

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De EBPAS is een in de Verenigde Staten gevalideerde vragenlijst die meet wat de attitudes zijn van ggz-professionals met betrekking tot evidence-based werken. De literatuur geeft aan dat cursussen evidence-based medicine (EBM) in het medisch curriculum tot op heden weinig effect hebben. Hoewel artsen zeggen dat ze gemotiveerd zijn om evidence-based te werken, blijft de daadwerkelijke praktijk weerbarstig. Door het meten van attitudes in vier subdomeinen kan het onderwijs hieraan aangepast worden.

 

DOEL

Vertalen en valideren van de EBPAS in het Nederlands.

 

METHODEN

De EBPAS is van Engels naar Nederlands vertaald via een protocol van de World Health Organization voor het vertalen van meetinstrumenten. In een pilot onder verslavingsartsen in opleiding is een nulmeting gedaan bij de start van de opleiding. Daarna zijn twee vervolgmetingen gedaan, één maand en drie maanden later.

 

RESULTATEN

Deelnemers kwamen met nuttige suggesties voor aanpassing en verduidelijking van de vertaling. We tonen de veranderingen in de tijd (baseline, direct na een EBM-cursus en na drie maanden) op de vier domeinen van de EBPAS (intuitive appeal, requirements, openness en divergence).

 

CONCLUSIE

De EBPAS is een korte vragenlijst van 15 vragen die op vier domeinen inzicht geeft in de attitudes van ggz-professionals met betrekking tot evidence-based werken. De Nederlandse vertaling van de EBPAS is na een pilot aangepast, en zal binnenkort onder een grotere groep ggz-professionals worden afgenomen zodat een statistische validatie kan worden verricht.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. WHO | Process of translation and adaptation of instruments [Internet]. WHO. [geciteerd 14 maart 2013]. Geraadpleegd van: http://www.who.int/substance_abuse/research_tools/translation/en/
  2. Aarons GA. Mental health provider attitudes toward adoption of evidence-based practice: The Evidence-Based Practice Attitude Scale (EBPAS). Ment Health Serv Res. 2004;6(2):61-74.