Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:45 - 13:15

P89 Alcoholverstrekking als bindmiddel?

Thomas, G.V.J.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Om overlast door drugsgebruikers in de stad Amersfoort te verminderen is het stadsbestuur op zoek gegaan naar een oplossing voor dit probleem. Dit heeft geleid tot een experiment met alcoholverstrekking aan langdurig alcoholverslaafden.

 

DOEL

Door alcohol te verstrekken aan langdurig alcoholverslaafden trachten wij deze mensen weer grip te laten krijgen op hun verslaving en op hun leven.

 

METHODEN

Gestructureerde verstrekking van alcohol in een klinische setting, medisch somatisch onderzoek, maatschappelijke hulpverlening en prikkelen en motiveren tot maatschappelijke deelname.

 

RESULTATEN

Van de 67 ingestroomde patiënten tot nu toe zijn er meerdere uitgestroomd naar begeleid wonen, eigen woonruimte of kamer, of klinische behandeling in de ggz.

 

CONCLUSIE

Verstrekking van alcohol in een gestructureerd kader biedt de verslaafde ruimte voor motivatie om weer iets van zijn of haar leven te maken.

 

LITERATUURVERWIJZING

Dit project wordt uitgevoerd naar het voorbeeld van Managed Alcohol Project in Ottawa, Canada, maar is wel naar Nederlandse omstandigheden gemodificeerd.