Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:45 - 13:15

P90 Behandeling van obsessief-compulsieve stoornis bij kinderen en volwassenen met een autismespectrumstoornis. Een systematische review

Piening, S., Hout, W.J.P.J. van, Vet, L.J.J., Oosterhoff, M., Balkom, I.D.C. van

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Obsessief-compulsieve stoornissen (OCS) oftewel dwangstoornissen komen relatief frequent voor en vormen een grote belemmering in het dagelijks leven. Er is steeds meer bewijs dat OCS ook samen met autisme kan voorkomen [1,2]. De behandeling van OCS bij patiënten met een autismespectrumstoornis (ASS) dient hoogstwaarschijnlijk afgestemd te worden op de ASS voor een optimaal behandeleffect.

Hoewel er veel onderzoek is verricht naar de behandeling van ASS en afzonderlijk naar de behandeling van OCS, is er tot op heden geen overzicht bekend van de wijze waarop ASS-patiënten met comorbide OCS het beste behandeld kunnen worden. Ook de rol van faciliterende en belemmerende factoren, zoals motivatie van ASS-patiënten voor de behandeling van OCS, is nog onduidelijk. Door het verkrijgen van deze kennis kan de huidige behandeling van OCS bij patiënten met ASS geoptimaliseerd worden, wat de kwaliteit van leven van de patiënten ten goede kan komen.

 

DOEL

Een overzicht verkrijgen van de effectiviteit van de huidige behandelmethodieken voor OCS bij patiënten met ASS en de rol die faciliterende en belemmerende factoren daarbij spelen.

 

METHODEN

Er wordt een systematisch literatuuronderzoek uitgevoerd naar studies over de effectiviteit van de behandeling van OCS bij patiënten met ASS. Artikelen in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Nederlands worden geïncludeerd, zonder restrictie betreffende de publicatiedatum. Cross-sectionele studies, opinieartikelen, dubbelpublicaties en publicaties over niet-originele data worden geëxcludeerd. Een gestandaardiseerd dataextractieformulier wordt gebruikt om de volgende variabelen te extraheren: jaartal van publicatie, land, studieopzet, behandelmethodiek, uitkomstmaat, effect van de behandeling en faciliterende en belemmerende factoren voor het slagen van de behandeling. Dataextractie vindt plaats door twee onderzoekers die onafhankelijk alle artikelen scoren. Bij discrepanties wordt consensus bereikt in overleg, of met een derde onderzoeker. De data worden op beschrijvende wijze geanalyseerd.

 

RESULTATEN EN CONCLUSIE

Tijdens deze presentatie zullen de voorlopige resultaten en conclusie van het literatuuronderzoek worden gepresenteerd.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Bejerot, S., Ekselius, L., Van Knorring, L. 1998. Comorbidity between obsessive-compulsive disorder (OCD) and personality disorders. Acta Psychiatr Scand 97(6) :398-402.
  2. Gillberg C, Billstedt E. 2000. Autism and Asperger syndrome: coexistence with other clinical disorders. Acta Psychiatr Scand. 102(5):321-30.