Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:45 - 13:15

P91 WhatsApp: een hulpmiddel bij het motiveren?

Burlet, H.M. de, Kolle, F.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Motiveren is vaak een spel van geven en nemen. Als je mensen hun patroon wilt laten veranderen, zal de inhoud van wat je zegt hen over de streep moeten halen. Maar er is ook iets met de vorm. Wat doe je met de patiënt die steeds wegblijft? De vraag is of WhatsApp een meerwaarde heeft ten opzichte van bellen, mail of sms. En of het ook nadelen heeft.

 

DOEL

Met een aantal collega’s wilden we ervaringen uitwisselen. Tevens waren we benieuwd naar reacties van patiënten.

 

METHODEN

We beschreven twee praktijksituaties en spraken aan de hand daarvan met een aantal patiënten en collega’s.

 

RESULTATEN

De eerste situatie betreft een 25-jarige jongen met een vrij geïsoleerde fobie voor treinreizen. Andere angsten die hij tevoren ook nog had, leken goed te reageren op de ingezette therapie: individuele CGT, CGT in een groep (twee keer een periode van zes maanden) en medicatie (venlafaxine). Het aanpakken van treinreizen wilde maar niet lukken.

De tweede situatie betreft een 40-jarige man met spanningsklachten en een neiging om acuut om te gaan van beheersing van alcohol naar alle remmen los gooien en veelal ook ontsporen.

 

CONCLUSIE

WhatsApp lijkt bij bepaalde patiënten een meerwaarde te hebben. Die ontstaat doordat bij WhatsApp in de communicatie altijd duidelijk is wanneer je wel en niet online bent. Manieren van toepassen en adviezen voor spelregels worden toegelicht.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. F. Kolle en T. Boves Motiverende gespreksvoering, In: W. Donders, Coachende gespreksvoering, Amsterdam Boomlemma 2011