Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:45 - 13:15

P92 Ik ga niet verder mijn nek uitsteken, misschien word ik dan wel opgenomen: religie/spiritualiteit, bipolaire stoornis en de psychiatrische behandelrelatie (gegevens uit kwalitatief onderzoek)

Wong, K.H., Ouwehand, E., Braam, A.W.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Over de relatie tussen de bipolaire stoornis en religie/spiritualiteit (R/S) is weinig bekend. Er zijn aanwijzingen dat R/S-ervaringen bij de helft van mensen met een bipolaire stoornis vóórkomen en dat er sprake is van religieuze coping. Ook zijn er aanwijzingen voor een mindere behandeltrouw en een verstoring van de behandeling door visieverschillen tussen behandelaren en vertegenwoordigers van de geloofsgemeenschap.

 

DOEL

Achterhalen of de aspecten omtrent de behandelrelatie herkenbaar zijn voor mensen met een bipolaire stoornis in Nederland en of er andere thema’s spelen die van belang zijn.

 

METHODEN

Ambulante euthyme-patiënten werden benaderd voor een explorerend semi-gestructureerd interview. Voor de beoordeling van de stemming werden de ambulante behandelaren ingezet, maar ook werden meetinstrumenten gebruikt (ASRM en QIDS-SR). De interviews werden gezamenlijk gehouden door een geestelijk verzorger en een arts in opleiding tot psychiater. De interviews zijn middels een kwalitatieve methode geanalyseerd met hulp van Nvivo, waarbij de onderzoekers eerst afzonderlijk onderwerpen codeerden en later tot een gezamenlijke lijst van (sub)thema’s kwamen.

 

RESULTATEN

Tien participanten zijn geïnterviewd, waarbij negatieve ervaringen in de behandelrelatie werden herkend, maar er kwamen ook thema’s naar voren over medicatie en over andere aspecten van de behandelrelatie. Daarnaast werden suggesties gegeven voor een betere samenwerking tussen behandelaren en geestelijk verzorgers.

 

CONCLUSIE

In dit kwalitatieve onderzoek vermelden vrijwel alle participanten de complexe relatie tussen medicatie en R/S. De (verwachte) behandelrelatie wordt door allen als belangrijk thema genoemd, met de verschillende verbanden tussen patiënt, stoornis, R/S en behandelaar. De grootte van de groep met een duidelijke affiniteit voor religie/spiritualiteit is een beperking van dit onderzoek. Kwalitatief onderzoek bij een grotere heterogene groep is vereist om na te gaan in hoeverre de thema’s ook meer algemeen zijn, en of er aanknopingspunten zijn voor het optimaliseren van de behandelrelatie en behandeling.