Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:45 - 13:15

P93 Additie van Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) aan behandeling voor hiv-positieve patiënten met psychische problemen

Schadé, A., Grootheest, G. van, Smit, J.H.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Lichamelijke klachten als vermoeidheid en psychische problemen komen vaak samen voor en hebben grote invloed op de kwaliteit van leven van hiv-positieve patiënten. Bovendien hebben ze een negatieve invloed op de behandelbaarheid, therapietrouw en de prognose van de hiv-infectie. Zowel psychotherapie als medicatie zijn bewezen effectief in de behandeling van psychische problemen bij hiv-positieve patiënten. Het is belangrijk dat er behandelingen worden ontwikkeld die zowel aandacht hebben voor de lichamelijke als de psychische problemen bij hiv-positieve patiënten.

 

DOEL

MBCT is een kortdurende therapie, oorspronkelijk ontwikkeld voor zowel lichamelijke als psychische problemen. Er zijn 8 groepsbijeenkomsten en patiënten worden geacht zelf 1 uur per dag te oefenen. De hypothese is dat additie van MBCT aan een standaardbehandeling van hiv-positieve patiënten met psychische problemen, een sterkere verbetering geeft van zowel de psychische als de lichamelijke klachten, en dat dit effect langer aanhoudt dan 1 jaar na de intake.

 

METHODEN

MBCT was een standaard, extra aangeboden therapiemogelijkheid aan patiënten van de polikliniek hiv en psychische klachten. Het onderzoek was geen RCT, de patiënten werden niet gerandomiseerd. Er was geen significant verschil in patiënten die de MBCT wel en niet gevolgd hadden op het gebied van depressieve en angstklachten, vermoeidheid, suïcidale-ideatie en sekse.

 

RESULTATEN

Beide groepen verbeterden significant op uitkomstmaten als angst en depressieve klachten en vermoeidheid. Een jaar na de intake was er geen verschil tussen de groepen met en zonder additie van MBCT.

 

CONCLUSIE

Additie van MBCT geeft geen extra verbetering van psychische en lichamelijke klachten, gemeten 1 jaar na de intake. Meer onderzoek is nodig om te onderzoeken of het effect van MBCT voor deze groep patiënten verbeterd kan worden. Mogelijk zijn de patiënten na afloop van de MBCT niet meer gemotiveerd om zelf met hun behandeling bezig te zijn.