Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:45 - 13:15

P97 An internet-based intervention for eating disorders: a randomized controlled trial

Aardoom, J.J., Dingemans, A.E., Spinhoven, P.H., Hakkaart-van Roijen, L., Furth, E.F. van

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

E-mental health biedt veelbelovende perspectieven in de gezondheidszorg. Featback is een online zelfhulpprogramma voor eetproblemen. Deelname is laagdrempelig en anoniem. Featback bestaat uit verschillende onderdelen: psycho-educatie, een geautomatiseerd monitoring- en feedbacksysteem en digitale ondersteuning van een psycholoog.

 

DOEL

De doelen van deze gerandomiseerde gecontroleerde studie zijn:

  1. De effectiviteit van (de verschillende onderdelen van) Featback onderzoeken;
  2. Onderzoeken of er voorspellende, modererende en mediërende variabelen zijn;
  3. Ervaringen met het zelfhulpprogramma in kaart brengen;
  4. De kosteneffectiviteit van (de verschillende onderdelen van) Featback onderzoeken.

 

METHODEN

Personen (N = 354) van 16 jaar of ouder met milde tot ernstige eetstoornissymptomen worden op willekeurige wijze toegewezen aan een van de vier condities: 1) basis Featback, bestaande uit psycho-educatie en een geautomatiseerd monitoring- en feedbacksysteem; 2) basis Featback met de mogelijkheid om één keer per week digitaal (e-mail, chat of Skype) contact te hebben met een psycholoog; 3) basis Featback met de mogelijkheid om drie keer per week digitaal contact te hebben met een psycholoog; 4) wachtlijstcontrole.

Deelnemers in actieve-interventiecondities worden gemeten voor en na de interventie (duur: 8 weken), en op 3- en 6-maanden follow-up. Deelnemers in de wachtlijstcontroleconditie worden gemeten voor, tijdens (8 weken) en na hun wachtperiode (5 maanden). Primaire uitkomstmaten zijn eetgestoord gedrag en attitudes. Secundaire uitkomstmaten zijn onder andere kwaliteit van leven, zelfstigma op hulp zoeken, piekeren en symptomen van depressie en angst.

 

RESULTATEN

Resultaten van deze studie (einde dataverzameling maart 2014) zullen worden gepresenteerd.

 

CONCLUSIE

Deze studie zal inzicht geven in de (kosten-)effectiviteit van een internetinterventie voor eetproblemen, in het bijzonder van de interventie met of zonder professionele begeleiding van een psycholoog en de verschillende vormen van intensiteit van de begeleiding.