Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:45 - 13:15

P98 Negatieve symptomatologie bij oudere patiënten met early-onset en late-onset paranoïde schizofrenie

Wahjudi, C., Meesters, P.D., Smeets-Janssen, M.M.J., Comijs, H.C., Megen, H.J.G.M. van, Stek, M.L.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Het staat ter discussie of schizofrenie moet worden gezien als één ziekte of dat het een verzameling is van verschillende entiteiten (Tandon, 2008). Eén aspect van deze discussie betreft de onderverdeling van schizofrenie op basis van age-at-onset. Zo wordt early-onset schizofrenie (EOS) gedefinieerd als de eerste symptomen ontstaan zijn vóór het 40e levensjaar, en late-onset schizofrenie (LOS) als de symptomen tussen het 40e en 60e levensjaar zijn ontstaan (Howard, 2000). Verschillen in klinische symptomatologie zijn een belangrijke onderbouwing voor deze onderverdeling. De onderzoeken die tot nu toe zijn verricht, toonden wisselende bevindingen als het gaat om verschillen in positieve en negatieve symptomen bij EOS en LOS.

 

DOEL

Onderzoeken of er verschillen zijn in negatieve symptomen bij oudere patiënten (leeftijd ouder dan 60 jaar) met LOS en EOS.

 

METHODEN

Cross-sectionele studie met 34 oudere patiënten met late-onset schizofrenie (gemiddelde leeftijd 69.1 jaar) en 76 oudere patiënten met early-onset schizofrenie (gemiddelde leeftijd 66.3 jaar). Positieve, negatieve en algemene symptomen werden gemeten middels de PANSS (Positive and Negative Syndrome Scale).

 

RESULTATEN

We vonden geen significante verschillen in negatieve symptomen tussen patiënten met late-onset schizofrenie en patiënten met early-onset schizofrenie, zowel wat betreft de totaalscore als voor de afzonderlijke negatieve symptomen. Ook waren er geen significante verschillen in positieve en algemene symptomen.

 

CONCLUSIE

Bij patiënten ouder dan 60 jaar vonden wij geen verschillen in negatieve symptomen tussen late-onset en early-onset schizofreniepatiënten. De resultaten zullen in het licht van eerdere studies worden besproken en de invloeden van leeftijd, ziekteduur, geslacht en DSM-IV-classificatie op negatieve symptomatologie zullen ter discussie worden gesteld.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Howard R,Rabins PV, Seeman MV, Jeste DV, The International Late-Onset Schizophrenia Group. Late-onset schizophrenia and very-late-onset schizophrenia-like psychosis: an international consensus. Am J Psychiatry 2000;157:172–178.
  2. Tandon R., Maj M. (2008). Nosological status and definition of schizophrenia: Some considerations for DSM-V and ICD-11. Asian J Psychiatr. 2008 Dec;1(2):22-7.