Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:45 - 13:15

P96 Tatoeages in een forensische poli-populatie, lichaamskunst of reflectie van psychopathologie

Campo, J.M.L.G. à, Sundararajah, N., Peters, M.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Recente studies leggen een verband tussen veranderingen in het uiterlijk, zoals het aanbrengen van tatoeages, en psychopathologie. De praktijk van het aanbrengen van tatoeages zien we meer bij de populatie in penitentiaire inrichtingen en ggz-instellingen dan in de algemene populatie (2,3). In de anamnese aandacht besteden aan de betekenis van aangebrachte tatoeages bleek eerder van belang in het stellen van een juiste diagnose alsook voor het inschatten van delictrecidive (1).

De over-representatie van tatoeages in de forensische poli-populatie kan een indicator zijn voor de ernst van de psychopathologie en delinquent gedrag.

 

DOEL

Het onderzoeken van de prevalentie van tatoeages in de forensische poli-populatie van Mondriaan en de betekenis die deze tatoeages voor de patiënten vertegenwoordigen in mogelijke relatie tot psychopathologie en het gepleegde delict .

 

METHODEN

In een ecologisch valide paradigma wordt de associatie tussen tatoeages en psychopathologie onderzocht. Een survey werd verstuurd onder de gehele forensisch-psychiatrische populatie (N=250). Proefpersonen werden gevraagd antwoord te geven op een aantal vragen over hun tatoeages. De vragen hebben betrekking op de belangrijkste tatoeage, de leeftijd waarop de tatoeage is gezet, de reden hiervoor, de locatie (bijvoorbeeld arm, gezicht of nek), de omstandigheden waaronder (bijvoorbeeld in aanwezigheid van anderen of alleen) en of hij/zij ooit overwogen heeft een tatoeage te verwijderen (Lozano et al., 2011). Vervolgens werd een steekgroep getrokken van 25 getatoeëerde patiënten en 25 niet-getatoeëerde patiënten, die een vragenlijst invulden die screent voor symptomen van psychopathologie (Brief Symptom Inventory; BSI). De getatoeëerde patiënten werden bovendien gevraagd om de antwoorden, gegeven in de survey, verder toe te lichten tijdens een interview.

 

RESULTATEN EN CONCLUSIE

Het onderzoek was bij het indienen van de posterabstract nog in volle gang.

De bijzondere uitkomsten zullen tijdens het voorjaarscongres gepresenteerd worden.