Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 12:45 - 13:15

P101 Dosis effecten van psychofarmaca op zwangerschapsuitkomsten

Heijden, F.M.M.A. van der, Michielsen, L.A., Janssen, P.K.C., Kuijpers, H.J.H.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Gebruik van psychofarmaca tijdens de zwangerschap is vaak noodzakelijk indien sprake is van ernstige psychopathologie. De effecten van de dosering van psychofarmaca tijdens de zwangerschap op de zwangerschapsuitkomsten zijn in beperkte mate onderzocht.

 

DOEL

Evalueren van de relatie tussen de dosering van psychofarmaca tijdens zwangerschap en zwangerschapsuitkomsten.

 

METHODEN

In deze retrospectieve dossierstudie werden 136 zwangere vrouwen geïncludeerd die gedurende een periode van enkele jaren zijn verwezen naar de werkgroep ‘zwangerschap en psychiatrie’ van het VieCuri en Vincent van Gogh te Venlo. Deze werkgroep behelst een multidisciplinair samenwerkingsverband tussen gynaecoloog, kinderarts, ziekenhuisapotheker en psychiater. Bij de vrouwen was sprake van een symptomatische psychiatrische stoornis, ze gebruikten psychofarmaca voor terugvalpreventie of hadden een postpartum depressie of psychose in de voorgeschiedenis. Gebruik van medicatie werd geëvalueerd per trimester en tijdens de bevalling. De dosering werd geclassificeerd in drie groepen op basis van de ‘defined daily dose’. Als primaire uitkomstvariabelen voor de zwangerschapsuitkomst werden de zwangerschapsduur bij geboorte, geboortegewicht en de Apgar scores bij 1 en 5 minuten vastgesteld.

 

RESULTATEN

De groep vrouwen die psychofarmaca gebruikten hadden significant vaker een Apgar Score van £ 7 bij 5 minuten in vergelijking met de groep die geen psychofarmaca gebruikte (16,3% versus 0%; p=0,01). Er was geen significant verschil tussen beide groepen voor de Apgar Score bij 1 minuut, de zwangerschapsduur bij geboorte en het geboortegewicht. De resultaten toonden geen significante verschillen in de gedefinieerde zwangerschapsuitkomsten bij een lage, gemiddelde of hoge dosering van SSRI’s en bij een lage of gemiddelde dosering van antipsychotica.

 

CONCLUSIE

Deze studie toont geen aanwijzingen voor een relatie tussen de dosering van SSRI’s en antipsychotica en verminderde zwangerschapsuitkomsten. De Apgar Score bij 5 minuten was vaker lager in de groep die psychofarmaca gebruikte.

 

LITERATUUR

  1. Michielsen LA, van der Heijden FMMA, Janssen PKC, Kuijpers HJH. Effects of maternal psychotropic drug dosage on birth outcomes. Neuropsychiatric Disease and Treatment 2013: in press.
  2. El Marroun H, Jaddoe VW, Hudziak JJ, Roza SJ, et al. Maternal use of selective serotonin reuptake inhibitors, fetal growth, and risk of adverse birth outcomes. Arch Gen Psychiatry. 2012; 69(7): 706-714.
  3. Roca A, Garcia-Esteve L, Imaz ML, Torres A, et al. Obstetrical and neonatal outcomes after prenatal exposure to selective serotonin reuptake inhibitors: The relevance of dose. J Affect Disord. 2011;135(1-3):208-215.