Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

woensdag 9 april 2014 17:30 - 19:00

W60 Omgang met moeilijke mensen mogelijk: feit of FACT?

Bosch, L.M.C. van den, Wieland, J., Brink, A. van den, Kaasenbrood, A.J.A., Kate, C. ten, Sinnaeve, R., Noij, Y.

Locatie(s): Zaal 2.1

Categorie(ën):

INHOUD

EPA is ‘in’. De noodzaak van een gerichte therapeutische aanpak voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA) wordt steeds duidelijker. Dat geldt niet alleen voor schizofrenie en ernstige stemmingsstoornissen, maar ook voor persoonlijkheidsproblematiek. Ook vanuit de politiek ontstaat er steeds meer druk op professionals in de ggz om zich intensiever te committeren aan patiënten met EPA.

Centrale en kenmerkende thema’s verbonden aan deze groep patiënten zijn therapieresistentie, problemen rondom het aangaan van werkrelaties en het komen tot heldere behandelovereenkomsten, oftewel motivatieproblemen. Deze thema’s gaan in het bijzonder op voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis die tot de EPA-groep behoren. En zeker als die patiënten ook nog zwakbegaafd zijn. Belangrijke vragen daarbij zijn: Hoe motiveer je patiënten om hun problematiek aan te pakken? Hoe kunnen ze ‘verleid’ worden om behandeling aan te gaan? En hoe blijf je zelf gemotiveerd?

 

VORM

Vier inleidingen vanuit verschillende theoretische kaders en vanuit verschillende sectoren van de ggz, waarbij wordt ingegaan op wat ervoor nodig is om deze groepen patiënten in de dagelijkse praktijk te bereiken en een passende behandeling te geven. MBT aan de voordeur komt aan bod, maar ook Linehan-therapie aan huis. We bespreken hoe onbehandelbaar zwakbegaafden nu eigenlijk zijn. Hoe motiveer je patiënten om hun problematiek aan te pakken? Hoe kunnen ze ‘verleid’ worden om behandeling aan te gaan? Hoe blijf je zelf gemotiveerd? En hoe zit het met klinische behandeling als ambulant niet mogelijk is?

 

LEERDOELEN

  • Deelnemers aan deze discussiegroep vergaren kennis over de EPA-patiënten met een persoonlijkheidsstoornis.
  • Deelnemers maken kennis met specifieke (nieuwe) behandelvormen voor deze specifieke doelgroep.

 

LITERATUUR

  1. Knapen, S. (2013) FACT voor ernstige persoonlijkheidsstoornissen — Ervaringen met de combinatie met Mentalization Based Treatment.MGv medium voor ggz en verslavingszorg.  68,1. Online
  2. Bosch, L.M.C. van den & Kaasenbrood, A. (2013) Mozes & de berg: De bijzondere samenwerking tussen FACT en Dialectische Gedragstherapie. Tijdschrift voor Psychotherapie. 39, 4:242-254.