Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 13:15 - 13:45

P72 Een onderzoek naar de invloed van oplossingsgericht werken op no-show

Vries, H.E. de, Brook, F.G., Offringa, K., Tuinstra, J.

Locatie(s): ExpoFoyer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Bij VNN ligt het no-show-percentage rond de 28 procent. Dit heeft negatieve gevolgen voor de cliënt en is kostbaar voor VNN (van Luijk, 2012). In 2011 heeft VNN oplossingsgericht werken (OGW) ingevoerd. Een van de verwachte effecten van OGW is een afname van het no-show-percentage.

 

DOEL

Doel van deze studie is onderzoeken of OGW tijdens het telefonisch aanmeldingsgesprek de no-show van cliënten tijdens het eerste face-to-face-contact beïnvloedt. De Theorie van Gepland Gedrag is gebruikt om een eventueel effect te verklaren.

 

METHODEN

In de experimentele groep is OGW tijdens het telefonisch aanmeldingsgesprek toegepast, en hebben cliënten gedurende de wachttijd een oplossingsgerichte opdracht gekregen. In de controlegroep is het telefonisch aanmeldingsgesprek verlopen zoals voorheen. Het no-show-percentage na afloop van de interventie is vergeleken met het no-show-percentage uit een voormeting.

 

RESULTATEN

In de experimentele groep is het no-show-percentage gedaald van 25,5 procent naar 15,6 procent. In de controlegroep is het no-show-percentage gestegen. Oplossingsgericht werken bleek een positieve invloed op no-show te hebben. Zodra andere relevante variabelen werden toegevoegd aan de analyse, zoals intentie en wachttijd, was dit verband niet langer significant. Dit kan erop wijzen dat deze variabelen het effect van oplossingsgericht werken op no-show (gedeeltelijk) kunnen verklaren. Er konden echter geen betrouwbare uitspraken worden gedaan over de rol van de variabelen uit de Theorie van Gepland Gedrag in de relatie tussen oplossingsgericht werken en no-show. In de controlegroep is een samenhang tussen wachttijd en no-show gevonden.

 

CONCLUSIE

Er zijn aanwijzingen dat oplossingsgericht werken no-show kan beïnvloeden. Wachttijd speelt een belangrijke rol. Nader onderzoek is gewenst.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Luijk, van, B. (2011). Toelichting onderzoek no-show en drop-out. Leeuwarden: Verslavingszorg Noord Nederland.