Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 17:30 - 19:00

W64 Corsendonk: Workshop over alles wat je moet weten over het doen van klinisch onderzoek in de psychiatrie

Balkom, A.J.L.M. van, Oude Voshaar, R.C., Zinkstok, J., Popma, A., Birkenhäger, T.K., Amelsvoort, T.A.M.J. van

Locatie(s): Zaal 2.10

Categorie(ën):

Inleiding: De Corsendonkcursus, al 30 jaar een begrip in Nederland, is een masterclass voor psychiaters of psychiaters in opleiding die net met wetenschappelijk onderzoek gestart zijn of zich hierop aan het voorbereiden zijn. Deze beginfase in iemands wetenschappelijke carriere is heel bepalend voor de motivatie om uiteindelijk een wetenschappelijk traject verder vorm te geven. Het is essentieel om in deze fase goed geinformeerd te zijn en ondersteund te worden.

Doel: Het doel van de deze workshop is om aan beginnend onderzoekers in de psychiatrie te demonstreren wat er allemaal komt kijken bij het starten van wetenschappelijk onderzoek. Het tweede doel is om deelnemers te stimuleren en motiveren van het doen van wetenschappelijk onderzoek. Er zal een inleiding worden gegeven door de cursusleider van de masterclass, vervolgens zal een oud-cursist vertellen hoe de masterclass geholpen heeft een weg te vinden bij het schrijven van een studieprotocol. Tenslotte zal gezamenlijk worden geoefend met het formuleren van een vraagstelling.

Resultaten: Aan het eind van de workshop hebben de deelnemers geleerd wat er bij het doen van wetenschappelijk onderzoek komt kijken en zijn ze in staat een heldere conceptuele en operationele vraagstelling te formuleren.

Conclusie: De Corsendonkcursus is een belangrijk onderdeel van wetenschappelijke educatie voor psychiaters en psychiaters in opleiding.