Novo Nordisk

Over ons

Novo Nordisk is een succesvolle, Nederlandse Health Care organisatie. Wij maken deel uit van het internationale concern Novo Nordisk A/S, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Kopenhagen, Denemarken.

Novo Nordisk is actief op het gebied van DiabetesGroeistoornissenStollingsstoornissen enHormoonsubstitutie. Wij zijn trendsettend in research en productontwikkeling.

Novo Nordisk B.V., gevestigd in Alphen aan den Rijn heeft ongeveer 140 medewerkers. Mensen die alle ruimte krijgen om een belangrijke bijdrage te leveren aan producten die door de markt stuk voor stuk worden gezien als toppers. Voortdurende training en ontwikkeling spelen hierbij een belangrijke rol.

 

Geschiedenis

Het begin
De eerste experimenten met insuline vinden plaats in Kopenhagen waar men erin slaagt een kleine hoeveelheid insuline te extraheren uit een runderpancreas. In maart 1923 verschijnt de eerste insuline van Nordisk voor gebruik.

Nordisk en Novo
Aanvankelijk werken de gebroeders Pedersen ook bij Nordisk, echter niet voor lang. Zij zetten in 1924 een eigen firma op onder de naam Novo Terapeutisk Laboratorium. Een jaar later zijn de Insuline Novo en de Novo spuit beschikbaar voor gebruik. Denemarken heeft dan twee firma's, die zich beide zouden gaan ontwikkelen tot 's werelds leidende producenten van insuline met export over de hele wereld.

Innovatie van insuline
Nordisk ontwikkelt in 1946 de isofane insuline NPH (= Neutral Protamine Hagedorn). Dit is een neutrale insuline met verlengde werking. Hiermee zet Nordisk een duidelijke trend voor de jaren daaropvolgend en tot op heden is NPH nog altijd de meest gebruikte insuline ter wereld. Zeven jaar later kan Novo vol trots z'n Lente®-serie tonen, een vernuftige combinatie van insuline en zink. In 1964 komt Nordisk met de eerste kant en klare mengsels van kortwerkende en verlengdwerkende insulines, de Mixtard®-reeks.

Humane insuline
Het streven in de tachtiger jaren om steeds zuiverder insuline te maken is helemaal gericht op het produceren van humane insuline, die exact hetzelfde is als de insuline van de mens zelf. In 1982 slaagt Nordisk erin om varkensinsuline, te converteren naar humane insuline. Deze ontwikkeling komt pas echt in een stroomversnelling als Novo in 1987 een manier vindt om het natuurlijke, humane insulinemolecuul op grote schaal te produceren .

De insulinepen
Niets heeft na de uitvinding van insuline zoveel impact op de diabetespatiënt gehad als de invoering door Novo van de eerste insulinepen ter wereld; de NovoPen® in 1985. Deze pen met vervangbare insulinepatronen brengt meer flexibiliteit en precisie. Met de klassieke spuiten werden namelijk in de praktijk veel doseringsfouten gemaakt.

Novo Nordisk
In 1989 bundelen Novo en Nordisk hun krachten en gaan verder onder de naam Novo Nordisk. Hierdoor worden zij 's werelds grootste leverancier van insuline. Met de samenwerking wordt beoogd dat de researchafdelingen elkaar inspireren, teneinde zo de mogelijkheden te vergroten om nieuwe producten te ontwikkelen. Samen staan ze ook veel sterker om de competitie aan te gaan met andere grote farmaceutische firma's.

link: http://www.novonordisk.nl